Waarom smaakt koffie nooit zo goed als het ruikt?

Voor velen is de geur van vers gezette koffie het eerste hoogtepunt van de dag. Nu beweren wetenschappers het mysterie te hebben opgelost waarom het zwarte goud nooit zo goed smaakt als het ruikt.

’s Morgens vroeg is het drinken van een kop vers gezette koffie het beste begin van de (werk)dag. Net wanneer je dat het meest nodig hebt, is daar de geur van vers gezette koffie die zich ’s morgens vroeg door het huis verspreid. Wetenschappers beweren nu dus het mysterie opgelost te hebben waarom koffie nooit smaakt zoals het ruikt…

’s Morgens een lekker kopje koffie…

Het zit zo. Doorslikken van koffie stuurt vanuit de mond een “uitbarsting van aroma” naar de achterkant van de neus, daarbij een “tweede geurbeleving” in de hersenen activerend. Deze geur- of smaakbeleving is echter wel minder ontvankelijk voor aroma, waardoor een geheel andere en ook minder bevredigende sensatie ontstaat. Een voorbeeld om dit te verduidelijken, maar dan omgekeerd, is het volgende.

Sommige kazen ruiken weerzinwekkend, maar smaken heerlijk omdat hun geur meer aangenaam is bij het “intern” passeren van de neus dan via de buitenzijde, zo hebben de deskundigen ontdekt.
Spreker op het “British Science Festival” in Aberdeen, Prof Barry Smith, van de Universiteit van Londen, zei: “Mensen hebben eigenlijk twee soorten reukvermogen.
De eerste is wanneer men inademt door de neus en dingen uit de omgeving ruikt, de andere is wanneer de lucht door de neusholte naar buiten komt.”

Dit fenomeen is te danken aan het feit dat, hoewel we wel smaaksensoren op onze tong hebben, tachtig procent van wat we denken als smaak te beleven, in werkelijkheid wordt gecreëerd via de geurreceptoren in onze neus.
Deze receptoren, die geurboodschappen doorgeven aan onze hersenen, reageren heel verschillend op geuren door een sterke afhankelijkheid van in welke richting de luchtstroom zich beweegt.

“Denk aan een stinkende kaas, zoals bijvoorbeeld Limburgse stinkkaas,” aldus professor Smith. “Het ruikt als de binnenkant van de sportschoen van een tiener. Maar heb je de kaas eenmaal in je mond dan ervaar je de geur via de neus – in de andere richting – en de geur is heerlijk!
“Zo ontstaat dus de tegenstelling in geurbeleving doordat de richting van de geur verschilt. De geur van vers gezette koffie is absoluut geweldig, maar bent u niet altijd een beetje teleurgesteld als u het ook daadwerkelijk proeft? Het kan nooit helemaal die boost geven die u naar aanleiding van de eerste geurbeleving verwachtte.” Slechts twee bekende aroma’s – Chocolade en Lavendel – worden op precies dezelfde manier geïnterpreteerd; of ze nu de neus binnen- of juist uitgaan.

In het geval van koffie, waarbij de smaakbeleving vaak ook nog wordt bemoeilijkt door het feit dat 300 van de 631 stoffen die samen het complexe koffiearoma vormen, worden weggevaagd door speeksel, wordt de smaak daadwerkelijk veranderd voordat we het doorslikken, aldus Professor Smith.

Advertenties

Over Douma

Iedereen verdient lekkere koffie op het werk tegen en eerlijke prijs. De Koffieconsultant ondersteunt (100% onafhankelijk) bedrijven, instellingen, overheden en horeca inzake het te voeren concept voor koffie & thee. Denk aan koffieonderzoek op de werkvloer, smaaktest begeleiding, offertetrajecten en contractafhandeling. Betere smaakbeleving van koffie en thee voor de beste mogelijke prijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s