Analyse aanschaf tweedehands koffieapparatuur.

Waarom gebruikte professionele koffieapparatuur aanschaffen?

De aanschaf van een professionele koffiemachine, zeker als dit een volautomaat betreft, vergt een flinke investering. Hierdoor is er een markt voor tweedehands koffieapparatuur ontstaan. Het grootste argument voor de horecaondernemer om een koffiemachine aan te schaffen die er al wat koppen koffie op heeft zitten, is de lagere aanschafprijs van zo’n machine.

Voor ondernemers is het echter wel van belang vooraf te weten wat de technische staat en daarmee de waarde is van een gebruikte koffiemachine.

Voor bijvoorbeeld oriëntatie op de tweedehands markt voor auto’s zijn er allerlei boekjes in omloop die een indicatie kunnen geven van de waarde van een gebruikte auto. Ook biedt Internet uitkomst als het om gebruikte auto’s gaat. Voor koffiemachines ligt dit toch heel anders. Daar zijn geen boekjes met richtgetallen of internetsites beschikbaar. De marktprijs wordt eigenlijk vrijwel volledig bepaald door de onderhandelingsvaardigheden van twee partijen (de koper en de verkoper).

 Richtlijn.

Om toch een richtlijn te geven kunt u het volgende in de gaten houden:

Indien de machine niet ouder dan 3 jaar (volautomaat) of 5 jaar (halfautomaat) is, én de machine is goed onderhouden dan kan deze in aanmerking komen om over te nemen. Is de gebruikte koffiemachine ouder of is er geen onderhoud verricht: niet doen!

Waar nog meer op letten?

Zaken waaraan u verder nog moet denken bij de aanschaf van tweedehands koffie-apparatuur:

  • Bij wie koop ik (kan ik de verkoper van het koffie apparaat vertrouwen)?
  • Doe navraag bij de producent of oorspronkelijke leverancier van de koffiemachine om de daadwerkelijke staat van het apparaat te achterhalen (serienummer controleren).
  • Laat de koffieapparatuur installeren door de producent van de koffiemachine (volautomaat) of een erkende installateur (halfautomaat).
  • Maak afspraken met de verkoper voor wiens rekening eventuele “verrassingen” komen. 

Pas op!

Er zijn ook enkele gevaren verbonden aan de inzet van gebruikte apparatuur.

  • Hoe zit het met garantie van die mooie koffiemachine?
  • Hoe heeft de vorige eigenaar de apparatuur behandeld (reiniging, transport etc.)?
  • Heeft onderhoud (tijdig) plaatsgevonden, door een erkend bedrijf?
  • Vaak kun je aan de buitenkant niet zien hoe de technische staat binnenin het koffieapparaat is.

Laten keuren = zekerheid.

Vooral bij volautomatische espressomachines raad ik u aan deze door de oorspronkelijke leverancier te laten “keuren”. Het heeft uiteraard de voorkeur dit vóór de koop te laten doen. Als dit om een of andere reden niet kan laat dat dan in ieder geval direct na de koop doen. U geeft uzelf daarmee meer inzicht in de staat en de resterende levensduur van de koffiemachine.

Bovendien moeten noodzakelijke reparaties uiteindelijk toch verricht worden. Om onnodige ergernis, omzetderving en wellicht extra technische kosten te voorkomen kunt u de noodzakelijke reparaties beter direct laten uitvoeren. De extra kosten van een keuring zijn dus snel weer terugverdiend.

Advertenties

Over Douma

Iedereen verdient lekkere koffie op het werk tegen en eerlijke prijs. De Koffieconsultant ondersteunt (100% onafhankelijk) bedrijven, instellingen, overheden en horeca inzake het te voeren concept voor koffie & thee. Denk aan koffieonderzoek op de werkvloer, smaaktest begeleiding, offertetrajecten en contractafhandeling. Betere smaakbeleving van koffie en thee voor de beste mogelijke prijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Analyse aanschaf tweedehands koffieapparatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s