Handmatige espressomachine of volautomaat?

Wanneer is de keuze tussen de handmatige espressomachine en de volautomatische espressomachine van belang?

Dit thema is een belangrijk gespreksonderwerp daar waar een Horeca ondernemer moet beslissen over de wijze van het bereiden van koffie in zijn of haar Horeca bedrijf. Voor beslissers in de institutionele markt of bij bedrijven is dit thema minder interessant omdat de keuze voor een volautomatische machine daar over het algemeen evident is.

Bij deze belangrijke beslissing voor de ondernemer spelen een aantal factoren een rol. In de praktijk zien we echter vaak dat de prijs een doorslaggevende rol speelt. Hoewel dit begrijpelijk is (een goede volautomaat kost al snel € 10.000 of meer en een goede handmatige machine koop je al voor € 4.000), zijn hier wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Een goed advies is daarbij wellicht “onbetaalbaar”, omdat de keuze voor de juiste apparatuur of het juiste “koffieconcept” vooral in horecazaken het verschil kan maken tussen nét wel of nét niet: koffie als klantentrekker of helaas als klantenwegjager?   

Ook als uw koffieadviseur zijn of haar werk goed doet is het toch verstandig zelf alvast na te denken over de keuze die u moet maken: wordt het een volautomatische- of een handmatige espressomachine? Om u alvast wat op weg te helpen volgt hieronder een lijstje met algemene voordelen van de volautomaat gevolgd door een overzicht van de voordelen van de handmatige espressomachine.

Voordelen volautomatische espressomachine

–           Continuïteit. Iedere kop is hetzelfde (bij een goede volautomaat), maakt niet uit wie er op de knop drukt.

–           Snelheid. Snelheid/capaciteit is hoog (vooral als er veel koffiespecialiteiten moeten worden bereid).

–           Kwaliteit. Bij de betere volautomaat komt het resultaat in de buurt van de handmatige espresso machine (die door een barista wordt bediend).

–           Registratie. Sterk registratie-systeem (per kop, liter etc.) in de machine, eenvoudig aan te sluiten op diverse externe afrekensystemen.

–           Zelfbediening. Hoewel dit lang niet voor alle volautomatische koffiemachines geldt, is dit type machine over het algemeen geschikt voor zelfbediening.

–           Diefstal/molest. Volautomatische apparatuur is gemakkelijker afsluitbaar te maken omdat molen, zetgroep en warmwatervoorziening zijn ingebouwd in de machine. Er zijn zelfs mogelijkheden dit ook voor melk en suiker te organiseren. Daarbij komt dat er voor de gebruiker geen noodzaak is de machine te openen. 

–           Onderhoudsgemak. Moderne volautomaten geven zelf aan wanneer onderhoud noodzakelijk is. Dit is vooral van belang als er geen onderhoudscontract op de apparatuur is afgesloten waarbij een technicus zich periodiek meldt.

–           Kwaliteitsgarantie. Sommige machines stellen zelfstandig hun maalschijven bij als verandering van temperatuur, luchtvochtigheid, lucht- of waterdruk hiertoe aanleiding geeft. Hierdoor blijft de kwaliteit in de kop steeds gelijk.

–           HACCP. Met een volautomaat kan gemakkelijker aan de hygiëne eisen worden voldaan. Uiteraard is dit vooral een thema waar het gaat om het gebruik van verse melk. Sommige machines hebben zelfs een heuse HACCP certificatie, andere merken pretenderen aan de HACCP eisen te voldoen (maar hebben dus geen certificaat). De overheid controleert tot nog toe echter nauwelijks op hygiene van koffiemachines.

–           Reinigingsgemak. Volautomatische reiniging (ook van het melksysteem). De betere systemen werken bovendien met een separate reinigingsprocedure om melkvet én de kalkafzetting van melk te verwijderen.

–           Extractiebeheersing. Beheersing van de optimale extractie geschiedt ook automatisch (juiste aroma’s in de koffie). Hierdoor komen alleen gewenste stoffen in de kop zodat deze aangenaam smaakt.

–           Bypass techniek. Hierdoor kunnen grotere koppen koffie bereid worden zonder dat deze bitter gaat smaken.

–           Melktopping. Keuze voor melktopping is mogelijk (i.p.v. verse melk).

–           Landelijke kwaliteitsgarantie. Vooral interessant voor ketens. Doordat de koffiekwaliteit zich bij volautomaten enigszins laat vastleggen in parameters kan tot een bepaalde hoogte gegarandeerd worden dat de koffie overal hetzelfde smaakt.

Voordelen handmatige espressomachine

 –           “ambachtelijke koffiezetten”. De hand van de meester bepaalt bij een handmatige espressomachine voor een groot gedeelte het eindresultaat in de kop. Deze inbreng komt geheel te vervallen bij een volautomaat. Graag verwijs ik hierbij naar de uitleg van een bekende leverancier van koffie in de Horeca voor de 4 M’s.

–           Bijstellen maalgraad. Veel volautomaten (op een enkele uitzondering na) stellen hun maalschijven niet bij als de temperatuur, luchtvochtigheid, lucht- of waterdruk verandert. Technisch is dat blijkbaar vrij ingewikkeld om te realiseren. Die mogelijkheid heeft u echter wel bij een handmatige machine.  Daar vormt de molen namelijk een apart onderdeel. De barista controleert de uitlooptijd regelmatig en stelt naar aanleiding daarvan de molen bij.

–           Onderhoud & reparatie. Inherent aan handmatige apparatuur is dat er ook minder techniek ingebouwd is die stuk kan gaan. Bovendien zijn reparaties en het onderhoud veel eenvoudiger en dus goedkoper. Door de meer ingewikkelde techniek van een volautomatische espressomachine kost reparatie meer tijd waardoor de machine op een wellicht ongelegen moment voor langere tijd uitgeschakeld is.    

–           Flexibiliteit onderhoud. In tegenstelling tot een handmatige espressomachine moet de volautomaat meestal door de leverancier van het apparaat, zelf onderhouden en gerepareerd worden. Bij een handmatige machine kunt u daarom veel eenvoudiger wisselen van reparatie- en onderhoudsbedrijf.

–           Minder gevoelig. Door de eenvoudigere techniek is een handmatige espressomachine minder gevoelig voor slechte reiniging. Bij de volautomaat kan slecht reinigen namelijk tot enorme kosten leiden. Bij de handmatige tegenhanger is dat in mindere mate aan de orde. Dit neemt overigens niet weg dat voor iedere koffiemachine de dagelijkse reiniging van groot belang is. Voor dit laatste verwijs ik naar een stukje uit de Horeca Misset.

–           Prijs. Een handmatige espressomachine is over het algemeen lager in prijs dan een volautomatische espressomachine.

–           Stoomkwaliteit. De meeste volautomaten beschikken wel over een stoompijp, de druk is echter vaak te laag om voor cappuccino goed schuim te produceren. Bij bijna alle handmatige machines is de stoomdruk heel goed geschikt voor het opschuimen van melk.

–           Opschuimkwaliteit. Veel volautomaten beschikken niet over een adequate automatische melkopschuim installatie. Hierdoor laat de kwaliteit van het melkschuim vaak te wensen over. Deze slechte kwaliteit uit zich in te lage melktemperatuur, grote bellen in het schuim, melkschuim dat zeer snel inzakt of instabiel is. Een barista is in staat met gebruik van de stoompijp van de handmatige espressomachine een werkelijk perfecte melkschuim te bereiden voor gebruik in de cappuccino.

–           Flexibele koffiekeuze. Als je een concept voert waarin steeds van koffiemelange gewisseld wordt of als je van koffieleverancier wilt veranderen moet je bij een volautomaat meestal de monteur laten komen om de koffiemachine opnieuw in te stellen. Bij een handmatige espressomachine kun (moet) je dat gewoon zelf doen.

–           Design. Of je het design van een koffiemachine mooi of lelijk vindt is natuurlijk subjectief. Het “design” van een handmatige machine straalt echter over het algemeen wat meer “koffie” uit dan de volautomatische tegenhanger.

Meer weten?

De Koffie Consultant adviseert en ondersteunt bedrijven, overheid en Horeca bij het kiezen van een passend koffieconcept. Dat doen wij bovendien geheel onafhankelijk van toeleveranciers. Wij realiseren voor onze klanten uit de doelgroepen Bedrijven, Instellingen en Horeca koffievoorzieningen met echt lekkere koffie & thee waarbij het kostenaspect niet uit het oog verloren wordt. Wilt u hier meer over weten? Klik hier.

Of kijk op http://www.dekoffieconsultant.nl/

Advertenties

Over Douma

Iedereen verdient lekkere koffie op het werk tegen en eerlijke prijs. De Koffieconsultant ondersteunt (100% onafhankelijk) bedrijven, instellingen, overheden en horeca inzake het te voeren concept voor koffie & thee. Denk aan koffieonderzoek op de werkvloer, smaaktest begeleiding, offertetrajecten en contractafhandeling. Betere smaakbeleving van koffie en thee voor de beste mogelijke prijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Handmatige espressomachine of volautomaat?

  1. Pingback: Analyse aanschaf tweedehands koffieapparatuur. | Stuivenberg's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s